Märklig syn på tiggare i Frösunda

Jag har varit inaktiv på min blogg under en period då jobbet har krävt all min tid och energi. Men nu ser jag en artikel på en annan blogg här i Frösunda som gör att jag måste reagera.

”Frösundakillen” skriver ofta på sin blogg ”Livet i Frösunda”. Han blandar smått och stort och jag brukar ofta läsa det han (en av mina grannar i området) skriver och kommenterar någon gång ibland.

Men nu har han alltså skrivit några obehagliga saker om tiggare. Några citat:

”Tiggarna sprider sig.”

”Det ser ju inget vidare ut för folk som kommer till Arenastaden att det första de ser är en smutsig tiggare som sitter precis när man kliver ut från stationen.”

Han talar om ”tiggarnas framfart”.

Han tycker att Alliansen ska ”lyfta bort tiggarna och dra dem till arbetsförmedlingen” och att ”arbetslinjen gäller alltså inte för alla.”.

Som avslutning skriver han att ”regeringen bara låter denna nedsmutsning av samhället fortgå.”

Eftersom det inte går att kommentera blogginlägget där det ligger så länkar jag till det och kommenterar här i stället. Läs de uppseendeväckande uttalandena om tiggare här.

Edit 2014-08-25: Ovan refererade inlägg har nu tagits bort från Frösundakillens blogg. Han skriver att han haft problem med att någon hackat hans blogg och skrivit saker där. Det låter osannolikt, men om det är så att det var någon annans åsikter och att Frösundakillen inte står för dem så är det väl bra.

Här begår ”Frösundakillen” ett misstag som jag tror är vanligt på flera områden. Man blandar ihop en företeelse (i det här fallet tiggeri) som bör bekämpas med de personer som i sammanhanget är utsatta och drabbade. ”Frösundakillen” vänder sig mot själva tiggaren i stället för att försöka se vad som är roten till problemet. Han beskriver tiggaren som ”nedsmutsning av samhället” i stället för att beskriva bristerna i det samhälle som den här personen antagligen kommer ifrån. Det kan exempelvis vara Rumänien.

Min gissning är att ”Frösundakillen” har en människosyn som gör att han har nedsättande omdömen att fälla också om andra kategorier som exempelvis hemlösa, flyktingar och asylsökande. Kanske också alkoholister, överviktiga och andra som han tycker ”förfular” när de kommer i hans väg?

Min syn: Det är inte tiggarna (i det här fallet) som ska bekämpas. Det är ORSAKEN till att någon människa överhuvud taget ens överväga att börja tigga. Tiggarna i Sverige kommer ofta från andra EU-länder. Den fattigdom som vissa befolkningsgrupper befinner sig i ska bekämpas – inte den som är drabbad. Den förföljelse de utsätts för i sina hemländer måste upphöra – inte det faktum att de kommer hit.

”Men tiggeriet har ju bara ökat”, säger någon. ”Förr såg man inga tiggare alls i Sverige”. Ja, så är det. Vi har öppnat gränserna inom Europa och en effekt av det är att också en fattig människa kan tigga ihop till en bussbiljett och flytta sig runt i Europa.

Många är romer från Rumänien, ett av de länder där romernas situation är som värst. På initiativ av EU-minister Birgitta Ohlsson har Sverige gått till EU-kommissionen för att öka trycket på Rumänien att utnyttja de EU-medel som faktiskt finns reserverade.

Från en del håll kommer krav på att begränsa den fria rörligheten i EU och förbjuda tiggeri. Men Folkpartiet säger nej till båda förslagen. De som redan har det svårt drabbas hårdast av den ekonomiska krisen i Europa.

Nöden lindras inte av att vi slipper se den.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Märklig syn på tiggare i Frösunda

 1. Anton skriver:

  Det gick inte att svara på ditt senaste svar på mitt inlägg (censur kanske?) så jag skriver här istället.

  Jag har inte påstått att tiggarna håvar in bidrag och liknande, vad har det med mitt inlägg att göra? De betalar den dyra resan till Sverige för de vet att dumsvensken så gärna lägger lite mynt i de smutsiga pappmuggarna så det blir lönsamt till slut.

  Och du skriver om romer, jag antar att du menar Zigenare? Ja, jag vet att man inte får säga det i censurens Sverige, men så hette det förr och en företeelse blir inte bättre för att man byter namn på den. Ett äpple är fortfarande ett äpple även om jag kallar det för apelsin.

  Och du nämner Erik Ullenhag? Haha, tillåt mig skratta, men honom har man ingen respekt för. Han talar sig varm för invandring från tredje världen men själv bor han i bostadsrätt på Södermalm, långt från de flyktingtäta bostadsområdena i förorten. Tror inte han träffar på några somalier eller liknande i sina hemkvarter eller i trappuppgången. Han har alltså ingen egen erfarenhet av det han vurmar för. Sådana där fasoner är väldigt lätta att se igenom. Där måste man ge credit till hon vänsterpartisten som sitter i Stockholms kommun, hon bor i Rinkeby.

  Gilla

  • Jag vet inte varför du inte lyckades svara på inlägget. Kanske är det WordPress som sätter gränser för hur många nästlade nivåer man kan ha på kommentarerna. Och nej, någon censur förekommer inte på min blogg.

   Du har rätt i att du inte påstod att tiggarna kommer hit och lever av bidrag, och jag ber om ursäkt för att det lät så. Jag ogillar att folk lägger ord i varandras mun och det ska jag inte göra heller.

   Romer eller zigenare? Jag tycker inte att det viktiga är vilket ord man använder. Alla förstår vad som menas och såvitt jag vet är beteckningarna synonyma. För egen del avstår jag från att säga zigenare eftersom jag vet att många upplever det som nedsättande.

   Att Erik Ullenhag bor på söder medan en av (V) kommunpolitiker bor i Rinkeby… Ja, vad ska jag säga? Jonas Sjöstedt. Var bor han? Och (V) uttryckte väl häromdagen att ett förbud mot tiggeri är ”stolligt”. Det var ju det saken gällde.

   Gilla

 2. ankarstock skriver:

  Undrar varför andra länder inte är lika positiva till att låta tiggarna vara på deras gator. Att åka till Sverige kan ju inte vara det billigaste om man kommer från Rumänien, kan det vara för att just Sverige är så vänliga?

  Gilla

  • Jag skönjer en vis ironi. Kan det vara så att du tycker att vi i Sverige är alltför ”vänliga” och att vi skulle sätta stopp för tiggeriet med metoder som ”Frösudnakillen” är inne på?

   Själv skulle jag vilja använda ett annat ord. Det är inte ”vänlighet” som gör att vi avstår från att kriminalisera tiggeri. Det är humanism. En insikt om alla människors lika värde och att den som tigger gör det för att man hamnat i omständigheter som måste förändras.

   Gilla

   • Anton skriver:

    Det är den svenska dumheten som gör att tiggarna kommer hit, de vet att här i Sverige tar man in allt och alla och det är klart att de betalar en dyr resa och åker hit. De övriga nordiska länderna styr upp detta och vill förbjuda tiggeriet och det är inget extremt med detta. Men i dum-liberalismens Sverige framstår ju alla andra länder som extrema. Här får man ju knappt nämna att någon är invandrare tex. utan att det blir ramaskri.
    Som tur var så är liberalisternas dagar här snart räknade.

    Gilla

   • Vad är det för illusioner du har? Vilken sorts liv tror du att tiggarna som kommit till Sverige lever? Inbillar du dig att de håvar in försörjningsstöd eller andra bidrag? Får de gratis bostad som bekostas av dig, mig och andra skattebetalare?

    Följde du inte med i media vad som hände när en rom (tror jag det var) behövde sjukhusvård och sjukhuset inte ville ta emot henne förrän antingen hon själv betalade eller man fick garantier från hemlandet att de skulle betala?

    Nej du – fundera på varför de sitter på trottoaren med en pappmugg framför sig. De har det inte så bra här som du verkar tro.

    Sedan har du rätt i att det ofta råder en ängslighet och ibland panik runt att prata om invandrare och utmaningar som hänger ihop med invandring. Men jag tycker att det blivit bättre på senare tid. Inte minst med Erik Ullenhag. FP fick skäll för några år sedan när vi pratade om att krav på svenskkunskaper innan man kan få svenska medborgarskap. Men nu är det lättare att föra sådana resonemang.

    Det bli allt fler som ser och konstruktivt vill ta tag i de utmaningar som följer exempelvis av att det kommer folk till Sverige som inte kan språket, som inte är vana vid hur Sverige fungerar o.s.v. Men du hör uppenbarligen inte till dem.

    Gilla

   • ankarstock skriver:

    Finns en bra artikel i Mitfyn som ger en extern bild av vad som händer i Sverige.
    http://www.mitfyn.dk/article/315305?shareid=7188&hash=33642ba629d0ce5551a62682eb7d9da7229ef6f0

    Gilla

   • Jag klickade på länken, men tydligen måste man både registrera ett konto och betala för att få läsa artikeln. 😦

    Gilla

 3. Christer Liss skriver:

  Tilläggas bör väl också att de tiggare som det nu handlar om inte i första hand är fattiga för att de är romer eller rumäner utan för att de är uppväxta i ett land som varit kommunistiskt under större delen av 1900-talet. Ett land där företagen inte fick göra vinst. Ett land vars store ledare Ceausescu ständigt mottog hyllningstelegram från det svenska vänsterpartiet f.d. kommunisterna. Lars Verner hyllade hans sätt att bygga socialismen som han uttryckte sig.
  Det känns plågsamt när Jonas Sjöstedt nu gör sig till tolk för oss ”i den rika världen” och vad vi borde göra med vår rikedom. Hade hans parti haft makten i Sverige hade vi alla varit tiggare.
  När detta är sagt så håller jag med Peter i hans analys.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s