Skamlös stöld av Sara Kukka-Salam (S)

Det här blogginlägget avslutas med en fråga till kommunstyrelsens ordförande:

Skäms du inte Sara Kukka-Salam (S)?

Men först en kronologisk redogörelse för vad som hände under de 80 timmar som följde efter att Loreen i lördags kväll/natt vann Eurovision Song Contest (ESC) 2023.

Natten mellan lördag och söndag
Loreen vann och då stod det klart att ESC 2024 kommer att äga rum någonstans i Sverige.

Söndag
På söndagen krokade jag arm med min partikollega Jan Jönsson (L) som är Liberalernas ledande politiker i Stockholms stadshus. Eller – det var väl snarare han som krokade arm med mig eftersom han redan mitt i natten började agera och ta initiativ.

Den idé som tog form var att våra båda städer GEMENSAMT borde räcka upp handen och verka för att vi kan stå som värdar för ESC 2024.

Stockholm och Solna har ju samarbetat förr när Friends Arena i Solna har använts och Stockholm har bidragit med en massa andra saker som ska till vid ett så pass stort evenemang som ESC är.

Måndag på dagen
Idén om att Solna och Stockholm ska göra det här tillsammans skrev jag ner i ett nämndinitiativ som jag skickade till kommunstyrelsen inför det sammanträde vi skulle ha på måndag kväll. Själva kärnan i förslaget löd så här:

I samma veva kontaktade jag lokaltidningen Mitt i Solna för att berätta om den här idén och om mitt nämndinitiativ. Då visade det sig att kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) redan hade svarat på en fråga från Mitt i Solna om detta och då lät det så här:

Notera att Sara Kukka-Salam (S) här säger att hon ”hoppas” och att ”inga formella diskussioner tagits upp ännu”. Och inte ett ord om samarbete med Stockholm eller andra kommuner.

Måndag kväll
I kommunstyrelsens sammanträde togs mitt nämndinitiativ upp till behandling. Hela kommunstyrelsen hade då haft tillgång till mitt förslag i 6 timmar så man kan knappast ha blivit överrumplade. Mitt förslag var ju dessutom refererat i samma artikel om Sara Kukka-Salams vaga uttalande.

Eftersom vi alla var positiva till att få ESC till Solna så förväntade jag mig att den S-ledda majoriteten skulle bifalla förslaget. Men då hände det märkliga att det rödgröna styret föreslog att mitt nämndinitiativ skulle ”anses vara besvarat” med motiveringen att stadsledningsförvaltningen redan höll på att jobba med saken. Det pågick alltså, och då menade de att det inte fanns någon anledning att bifalla förslaget. Men nyss fick man ett helt annat intryck i lokaltidningen. Nämligen att det inte pågick.

Nåja. Bifall eller besvarat. Kanske är det inte det viktigaste i världen. Men jag betonade särskilt att poängen med mitt förslag var att Solna inte skulle gå ensamma i detta utan göra det tillsammans med Stockholm och eventuellt andra kommuner.

Onsdag morgon
Här avslöjades den. Stölden. Stöldgodset är fullt synligt i ett pressmeddelande som det S-ledda Solna staden skickade ut. Ingressen låter så här:

Lät det bekant?

Jämför mitt nämndinitiativ från måndag kväll (det som den S-ledda majoriteten ratade) med pressmeddelandet som sändes ut på onsdag morgon:

Skäms du inte Sara Kukka-Salam (S)?

Dessutom stämmer det inte att kommunstyrelsen den 15 maj fattade beslut om detta, som det står i pressmeddelandet. Om ni hade bifallit mitt nämndinitiativ – ja, då hade vi fattat beslut om att gå den här vägen. Nu är det här i stället något som sker under täcket.

Det är ju faktiskt anmärkningsvärt att kommunen drar igång en sådan här sak utan föregående beslut i kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen fattar ibland beslut i frågor som är av betydligt mindre betydelse än denna.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s