Ny simhall för Solnaborna: Nytänkande 3D-lösning vid Arenastaden

 

Solnaborna kommer att kunna simma i en av landets smartaste och snyggaste simhallar i ett fantastiskt bra läge. Solnas nya simhall kommer nämligen att byggas i bottenvåningen i en iögonfallande fastighet som i övrigt inrymmer kontor i ett antal våningar ovanför bassängerna.

Huset uppförs på den tomt som sedan länge är reserverad för ändamålet. Den ligger i gränslandet mellan Frösunda och Ritorp. Simhallen blir granne med de befintliga ishallarna intill Signalbrons brofäste öster om järnvägen. Intill Arenastaden alltså.

Byggnaden kommer att utformas så att den väcker uppmärksamhet genom nytänkande konstruktion och ett vågat uttryck. Det gör mig extra glad även om funktionen är det viktigaste.

161103-perspektiv-rendering-1

Idéskiss. Huset kan komma att förändras, bl.a. beroende på bygglovsprocessen.

3D-fastighet där staden och Fabege bygger i lager-på-lager

Vi har med Fabege träffat en principöverenskommelse som är nytänkande och spännande. Genom att använda tredimensionell fastighetsindelning kommer vi att, på samma markyta, ha två fastigheter. Den ena ovanpå den andra.

Staden bygger simhallen i den undre delen och Fabege bygger kontorslokaler upptill.

Simhallens bassänger

Simhallen kommer att ha

  • 10 breda (2,5 meter) simbanor i den största bassängen (25 x 25 meter)
  • en undervisningsbassäng (7,5 x 12 meter)
  • en rehab-bassäng med höj- och sänkbar botten (5 x 10 meter)
  • en barnlagun (40 kvadratmeter)
  • en total vattenyta på över 800 kvadratmeter, vilket är 3 gånger nuvarande simhall (Vasalundshallen)

simhall-ritning-bild

Ritning i PDF-format

I och med att vi får inte mindre än 4 åtskilda bassänger, så kommer olika verksamheter att kunna bedrivas parallellt (vilket är svårt i Vasalundshallen). De olika verksamheterna som vi prioriterat är i huvudsak:

  • motionssim
  • simskola
  • babysim
  • rehab
  • vattengympa
  • barnlek

Varför inte en 50 meters simbassäng?

Exempelvis simklubben SS04 har ställt krav på en 50 meters bassäng med åskådarläktare för att simhallen också ska kunna användas som tävlingsarena. Detta uppfyller vi alltså inte.

Solna tillhandahåller redan flera idrottsanläggningar som kan användas för match i de högsta divisionerna för en lång rad idrotter: Handboll, basket, innebandy, fotboll, bandy, amerikansk fotboll, fäktning, dressyr, …

Att Solnas skattebetalare därtill ska bekosta en tävlingsarena för simsport och ta upp kampen med simhallar som exempelvis Eriksdalshallen i grannkommunen Stockholm är inte rimligt.

Om den stora bassängen hade gjorts dubbelt så stor, så hade vi i samma anläggning inte kunnat härbärgera alla de tre andra bassängerna. Vi har alltså utformat en simhall för i första hand barn, unga, äldre och vanligt folk som vill motionera. Med fokus på folkhälsa, simkunnighet och fritid. Inte elitidrott.

Not: Sommartid har vi vid Huvudstabadet en uppskattad 50 meters bassäng utomhus.

Finansiering och ägande

Fabege betalar till staden 4.500 kronor per kvadratmeter (bruttoarea) för byggrätten. Preliminärt beräknas Fabeges del av huset bli över 20.000 kvadratmeter stor. Fabege kommer att finansiera, bygga och äga den delen av huset.

Det belopp som Fabege erlägger till staden för byggrätten kommer att finansiera en stor del av den investering staden gör i själva simhallen. Investeringsbeloppet är ännu inte fastställt, men helt klart kommer Solnaborna att få väldigt mycket simhall för de skattemedel som investeras.

Det blir alltså kommunen som själv finansierar, bygger och äger simhallen.

Drift av simhallen

Hur och av vem verksamheten i hallen därefter ska drivas är ännu inte bestämt. Drift i egen regi är inte uteslutet. Alternativet är att staden engagerar en extern entreprenör.

Tidplan

I augusti 2018 antogs detaljplan och upprättades ett avtal med Fabege om genomförandet.

Bygget är komplext och man kan inte genomföra arbeten i den nedre delen (simhallen) under långa perioder så arbete pågår i övre delen (kontorsdelen). Därför blir byggtiden lång.

Invigning av den nya simhallen förväntas ske under 2023.

Liberalernas roll i processen

Vi har drivit på för att den nya simhallen ska komma till stånd under mandatperioden.

Simhall

Foto: Peter Edholm

Redan i valrörelsen inför valet 2014 var vi ute och formulerade vårt ”krav”. Jag satte själv upp banderollen som visas på bilden ovan. Simhallen kommer alltså att byggas mellan banderollen och de blå bodarna som syns mitt i bild. Bakom bodarna går Kolonnvägen och järnvägen.

Eftersom det var en viktig fråga för oss så såg vi till att löftet om ny simhall också skrevs in i regeringsprogrammet (överenskommelsen mellan Allianspartierna som täcker hela mandatperioden).

Beslutsgången framåt

  1. Den 14 november behandlar kommunstyrelsen frågan om en principöverenskommelse med Fabege enligt det förslag som gick ut idag.
  2. Man startar en planprocess som leder till att ett ärende om detaljplan och exploateringsavtal kommer upp till beslut i kommunfullmäktige om cirka ett år.
  3. Det startar en upphandling för bygget av själva simhallen.
    Tas antagligen i kommunstyrelsen (alternativt i tekniska nämnden).
  4. Om vi vill göra en upphandling avseende driften av den nya simhallen så är det en separat och senare fråga.
    Tas antagligen i Kultur- och fritidsnämnden.
  5. Kommunfullmäktige berörs också (vid två tillfällen) genom att det är där stadens budget fastställs.I budget 2017 föreslår Alliansen 5 miljoner kronor till staden del i kostnader för projekterings- och planeringsarbete.I budget 2018 återkommer Alliansen med förslag på den investeringsbudget som då kommer att behövas för simhallen.

Vad händer med det gamla badet i Vasalundshallen?

När den nya simhallen öppnar läggs den gamla ner. Den har tjänat Solnaborna väl sedan den stod klar 1958. Idrottshallarna i angränsande del av Vasalundshallen kommer att finnas kvar. Eventuellt får simhallsdelen av huset annan användning. Ännu är inget beslut fattat om den saken.

Vad händer med de båda utomhusbaden?

Inget av de båda utomhusbaden (Svedenbadet i Bergshamra och Huvudstabadet) läggs ner med anledning av att vi bygger en ny simhall.

Inför sommarsäsongen 2016 utökades öppettiderna vid båda utomhusbaden, och den förändringen kvarstår inför kommande år.

Hur blir det med ishallarna och utomhusrinken?

De två ishallarna som finns på samma tomt blir kvar. (Den ena syns i bild ovan.) Nu byggs dessutom en tredje ishall norr om de båda befintliga. Utomhusrinken kan eventuellt komma att rivas när den tredje ishallen står klar i slutet av 2017.

Hur blir det med strandbad?

Det pågår ett arbete med att hitta en lämplig plats för att anlägga ett strandbad någonstans i Solna. Platser som kan bli aktuella är nedanför SAS-huset vid Brunnsvikens strand eller i närheten av Biddlesberg vid Huvudsta strand.

Jag skrev ett blogginlägg om saken redan 2014.

Vattenprover har visat att båda platserna har vatten som fungerar för bad.

Hur blir det med parkering?

Det planeringsarbete som sätter igång, förutsatt förvaltningens förslag godkänns i kommunstyrelsen den 14 november, får se på hur man tillfredsställer parkeringsbehoven för cyklar, barnvagnar, bilar o.s.v.

Men grundtanken är, som nästan alltid, att parkering ska lösas inom fastigheten. Ytparkering blir säkert aktuellt i den östra delen av tomten. Garage under huset kan vara svårt utifrån markförhållandena.

Vi ses!

Först vid spadtaget 2017/2018
och därefter vid invigningsceremonin 2019!

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna 2015-2022. Kommunalråd i oppositions sedan 2023.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ny simhall för Solnaborna: Nytänkande 3D-lösning vid Arenastaden

  1. Ursula skriver:

    Hej!
    Tack för informationen!
    Har starkt önskemål om en bubbelpool i den nya sim o badanläggningen, för rehab och avslappning/avkoppling!
    Finns inte att tillgå i Solna Stad idag 😢
    Tack på förhand! 🌻🙏
    Bor i Frösunda, nära den nya anläggningen 😀

    Gilla

  2. Pingback: Skapa ett ‘Idrottens Hus’ vid Solnahallen och rusta ‘Skyttan’! | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

  3. peter skriver:

    Håller tidplanen för nya simhallen.

    Gilla

  4. Joakim Eriksson skriver:

    Peter: Har ni läst denna? Har ni några planer på att utnyttja all överskottsvärme från ishallarna för att värma badet?

    Klicka för att komma åt varmeatervinning.pdf

    Gilla

  5. Pingback: (S) far med osanning, okunskap och svartmålning om Friends arena | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

  6. Anette skriver:

    Allt annat än 50 meter är trams! Argumenten mot håller inte. Det är som att anlägga en hockyrink som är hälften så stor och säga att den duger för amatörer.

    Gilla

Lämna en kommentar