Rapport efter 2 år med min elbil (Volvo V60 Plug-in hybrid)

Länge gick jag och väntade på att det på marknaden skulle dyka upp en bra elbil.

Mina krav var:

 • Lång räckvidd.
  De renodlade elbilar som finns på marknaden har en räckvidd som är för dålig. De flesta stannar innan man hunnit 15 mil. Och då får man vara sparsam med värme, stereo och andra elförbrukare i bilen.
 • Låga CO2-utsläpp.
  Det har ju länge funnits el-hybrider (som exempelvis Toyota Prius) men de laddar batterierna bara genom att återvinna rörelseenergi när man bromsar. Den tekniken ger inte tillräckligt bra miljöprestanda.

Vad jag väntade på (för att kunna uppfylla mina krav) var alltså en s.k. ladd-hybrid. D.v.s. en bil som har både eldrift och förbränningsmotor (som tar vid när batteriet tömts) samt möjlighet att ladda batteriet när man står parkerad.

Andra önskemål som jag hade var att:

 • kunna ha bilen som personalbil via företaget
 • den skulle helst vara svensktillverkad
 • den behövde inte vara iögonfallande snygg, men skulle helst inte heller vara så ful som Toyota Prius

Då lanserades den. Volvo V60 Plug-in Hybrid! Jag tjatade hål i huvudet på min bilförsäljarkontakt hos Upplands Motor och hamnade långt fram i kön till en bil som var mycket eftertraktad när den till slut kom. Faktum är att jag fick bilen med serienummer 2 (av 1.000 i den första årskullen). 300 bilar såldes i Sverige och övriga gick på export. I första hand till Nederländerna.

Efter ett års väntan (!) fick jag så bilen levererad från Torslanda. Jag kände mig så stolt över bilen att jag ville skylta med att den är min:

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Snabbfakta om bilen:

 • Dieselförbrukning i blandad körning: 0,18 l/mil.
 • CO2-utsläpp i blandad körning: 48 g/km.
  Bilen kvalificerar alltså som s.k. supermiljöbil (max 50 g/km).
 • Dieselmotor som driver på framhjulen: 215 hk (den motor som Volvo kallar D5).
 • Elmotor som driver på bakhjulen: 70 hk.
 • Möjlighet att koppla in fyrhjulsdrift när man behöver (men då jobbar alltså båda motorerna).
 • Räckvidd vid ren eldrift: 50 km.
 • Tid för att ladda upp batteriet från tomt till fullt: 3,5 timme.
 • Laddas via vanligt jordat 230V uttag.

Erfarenheter så här långt – både plus och minus:

 • När bilen var ny så uppfyllde batterierna vad Volvo utlovade – med god marginal. Det gick fortare att ladda batterierna än de 3,5 timmar som de angivit. Räckvidden var längre än 50 km.Vartefter tiden gått så har räckvidden sakta försämrats. Idag (efter 2 år) ligger den på utlovade 50 km. Laddtiden har jag inte kollat – den är helt acceptabel för mig.
 • Bilen är knäpptyst i låg fart. När man kommer upp i 50-60-70 så tilltar däckljud och vindbrus så att man inuti bilen inte upplever någon skillnad mot en vanlig bil.
 • Bilen är oerhört välbyggd och gedigen. Det enda som krånglat är en varningslampa som ibland säger att bagageluckan är öppen trots att den inte är det. Åtgärdat utan extra kostnad vid senaste servicen – så nu känns det som att köra en schweizisk klocka igen.
 • Det går att köra på ren eldrift också i högre hastigheter. Rekordet är 123 km/h (tysk Autobahn). I hastigheter högre än så är det alltid dieselmotorn som driver.Jag visste att bagageutrymmet var litet. V60 är liten där bak i utgångsläget och i ladd-hybriden gör batterierna att golvet har höjts med 7-8 cm. Men att den skulle vara SÅ liten där bak… Man då hade jag innan vant mig vid Mercedes E-klass så det är väl en orättvis jämförelse.
 • Dieseltanken är liten. 45 liter. Det är helt OK när man bara kör bilen hemmavid och i stadstrafik. Elmotorn tar hand om nästan alla körsträckor och jag tankar bara varannan månad. Men när vi tog ut bilen på en 450 mil lång semesterresa genom Europa så blev det lite störande att behöva tanka så pass ofta.
 • Laddstolpar. De lyste med sin frånvaro när jag skaffade bilen, men nu blir de allt vanligare. Solna Centrum, Arenastaden, Frösunda, Arlanda, Fotografiska museet är några exempel på stolpar jag använt här i Stockholmsområdet. På semesterresan genom Europa var det värre. Bilfärjorna, hotellen, P-husen. Nej – inte en enda laddmöjlighet. Jo, i ett hotellgarage i Milano fanns ett uttag som jag fick använda.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till Rapport efter 2 år med min elbil (Volvo V60 Plug-in hybrid)

 1. David Björkqvist skriver:

  Hej Peter,

  Tack för en bra artikel!

  Skulle du tycka att en V60 D5 laddhybrid/diesel från 2018 med ca 1000 mil körda är värd att köpa idag? Eller blir batteriet i dessa bilar snabbt dåligt, håller inte lika lång räckvidd etc?

  Hade ditt exemplar i övrigt några andra bekymmer, var du tvungen att göra nån större service utöver vanlig årsservice?

  Tack och mvh David

  Gilla

  • Oj, förlåt att det dröjde med mitt svar. Jag missar lätt kommentarer eftersom jag inte får notifieraingar.

   Men ja, jag skulle säga att ett laddhybrid som bara gått 1000 mil bör vara köpvärd. De första 1000 mil jag körde resulterade inte i någon märkbar försämring av batterikapaciteten. Det kom senare. Nu har min gått 6600 mil (årsmodell 2019) och då är batteriet märkbart sämre. Men jag klarar mig eftersom jag har korta avstånd mellan laddmöjligheter både hemma och på jobbet.

   Gilla

   • Janne skriver:

    Hej!
    Hoppar in i tråden. Du skriver ”Märkbar försämring” Hur mycket sämre bedömmer du räckvidden? Är spekulant på en som gått 13 000.
    MVH Janne

    Gilla

   • Alltså, jag hade först en V60 laddhybrid i 5 år. Den är såld och borta sedan länge, så den har jag inga detljerade minnen av längre.

    Nu har jag en XC60 laddbybrid årsmodell 2019 som har gått 6.800 mil. Full laddning idag tar mig 30 km. När bilen var ny kunde jag köra 55 km.

    Om du är spekulant på en laddhybrid som gått långt så skulle jag faktiskt be att få ta en lite längre provtur så att du själv får se hur långt batteriet räcker. Det kan nog vara väldigt olika beroende på hur laddningscyklar och körning har sett ut för del den bilen.

    Gilla

 2. anders.ljungberg skriver:

  Såg YouTube för utfördes utfördes experiment att köra hela vägen från Afrika till Storbritannien med en Mercedes diesel hybrid
  På en tank . Det gick tydligen
  OBS han höll hastighetsgränserna
  Jag gissar att han körde på hybrid läget
  Åtminstone efter landsvägar
  Och den bilen skulle dra 4 mil på 100 km

  Om jag minns rätt så var den videon fem eller sex år gammal

  Gilla

 3. Paul lHammarin skriver:

  Hej och tack för kommentarerna.

  Har skaffat en begagnad V60 D5 AWD Twin 2017.
  Den har dieselvärmare till kupe(?) och motor(?)

  Bakgrund
  Bilen står utomhus och vi vill undvika skrapa rutor på vintern så parkeringsuppvärmningen aktiveras ca 15minuter innan avfärd med nyckelfjärren. Men det har inte varit alla alla av de 3 dagar som nämns nedan. Kanske 20 dagar.

  Problem:
  Efter att ha kört 99% med el den senaste månaden 2018-10-20 – 2018-11-20 har vi avverkat 83mil och det har enligt appen gått ca 2 liter diesel, för körningen. Men, när jag tankade 2018-11-20 krävdes det 20L för att fylla tanken som var fulltankad 2018-10-20. Det blir 20L/83mil=0,24L/mil. Vad går det åt diesel till? Nånstans såg jag att det kunde gå åt 0,6L/timme för dieselvärmaren.
  Det skulle kunna bli med 0,25h*0,6L/h*30dgr=4,5L på en månad när den startas kall på morgonen. Står i garage på dagen. Och varför går det inte värma motorn med el som med normala bilar?

  Lösning
  Sätta in en elmotorvärmare och klassisk kupevärmare. Men enligt Bilia går det tyvärr inte.
  Och det skulle kännas konstigt att gå ett steg tillbaka och dessutom ansluta med två elkablar.

  Har du liknande erfarenhet av faktiskt dieselförbrukning som även inkluderar förbrukning för dieselvärmaren?

  Gilla

 4. Pingback: Elhybrid Laddhybrid – RHUTHUN

 5. Jens skriver:

  Hej
  Jag bor uppöver o tänkte på fyrhjulsdriften!
  Funkar den trots att elen är slut ?

  Gilla

  • Förlåt för sent svar. Jag får inga notifieringar när någon kommenterar artiklar här på min blogg. Såg din fråga först nu.

   Nja – om elen är slut och man trycker på 4WD-knappen så har det varit så att 4hjuls-driften ”kommer och går”. Irriterande när det häder i en kurva och bilen då börjar orma sig fram. Inte helt optimalt.

   Gilla

 6. Frank Helmer skriver:

  Hej Peter.
  Jag undrar om din bil utnyttjar energin vid inbromsning för att ladda batterierna?
  Mvh
  Frank

  Gilla

 7. Pingback: Rapport efter /drygt) 3 år med min elbil (Volvo V60 Plug-in hybrid) | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

 8. berrob skriver:

  Hej
  Hur var den att dra med? (dragkrok på bilden)
  Hur långt hade bilen gått efter två år?

  Gilla

 9. Lars karlsson skriver:

  Hej Peter.
  När du kör på hybridläge. Hur långt kan du då köra innan batteriet är urladdat?

  Går i funderingar om jag ska ta en d5 som tjänstebil. Men jag åker ibland 20 -25 mil om dagen.

  Med vänliga hälsningar
  Lasse

  Gilla

  • 50 kilometer kan jag åka på ren eldrift innan dieselmotorn drar igång. Från fulladdat batteri till tomt.

   Gilla

   • Tomas Lagerwall skriver:

    Tesla är kanske lösningen för den som vill köra längre sträckor med elbil. Det lär nästa år komma en modell i mer rimlig prisklass.
    Fråga till Peter: Vad har du för råd till oss som inte kan skaffa en skattesubventionerad bil – förmånsbil eller tjänstebil. Två tredjedelar av alla bilar som säljs nya är förmåns-, tjänstebilar eller liknande dvs bilar som är skattesubventionerade.
    Hur ser andrahandsmarknaden ut för elbilar? Hur länge håller batterierna?

    Gilla

   • Tomas,

    Råd till den som inte kan skaffa skattesubventionerad bil?

    Ja, jag skulle för egen del (som jag sagt som svar på någon annan kommentar här) haft visst motstånd mot att köpa den här bilen om det inte hade varit för att den är subventionerad. Dels fick jag 40.000 i supermiljöbilspremie (avdrag på nybilspriset) från Anders Borg, och dels är förmånsvärdet reducerat. Min egen körning är sådan att jag inte skulle ha kunnat ”räkna hem” den extra kostnad med cirka 100.000 som det innebär att köpa en laduhybrid annars.

    Men – rådet är väl att göra en vanlig kalkyl utifrån hur många mil man kan räkna med köra på eldrift (upp till 50 kilometer innan man är tillbaka till laddplats) och att jämföra med motsvarande bil utan el. Fördelen med Volvo V60 är ju att exakt samma bil finns med dieselmotor UTAN el.

    Ta med i kalkylen att andrahandsvärdet kan vara lite osäkert när du en dag ska sälja bilen. Jag köpte min 2013 och idag betingar den ett bra värde. Det ser man på andrahandsmarknaden.

    Ta också med i kalkylen hur mycket du vill betala för att det ju faktiskt är lite häftigt (fortfarande) att kunna glida omkring i en knäpptyst laddhybrid, som ju inte så många har ännu. Garanterat samtalsämne.

    Sedan – viktigt för mig – miljön. Att köra omkring i bil och veta att man genererar NOLL utsläpp är ju värt en hel del.

    Peter

    Gilla

 10. Samuel skriver:

  Intressant läsning Peter! Jag har precis signat upp för en V60 D5 Twin Engine via jobbet.

  Räckvidden är på pappret 50 km men vad jag har hört är det mer realistiskt att tänka 35-40 km. Då min vardagskörning sällan är längre än 30 km så känns det fortfarande ok. Kapaciteten beror såklart på hur du använder klimtanläggningen, hur mycket du spelar musik samt hur tung du är på gasfoten. Upplever du att räckvidden är kortare om du använder mycket elfunktioner? Eller kör du alltid super-eco driving? 😉

  /Samuel

  Gilla

  • Samuel,

   Inte heller jag har vardagskörning som överstiger 30 km innan jag är tillbaka i garaget med tillgång till el. Jag kan inte säga att jag märker skillnad beroende på hur mycket ”kring-el” jag använder. Möjligen på vintern när defroster, värme i sätena, värme i backspeglar o.s.v. går igång. Men om det handlar om 1 km kortare eller 5 – det har jag inte noterat.

   Hur tung jag är på gasfoten spelar ju också roll förstås. Men det handlar mer om hur fort man kör än hur snabbt man accelererar. Håller man dig under 50 km/h så blir räckvidden längre än om man är uppe i högre hastigheter. Det beror väl på luftmotståndet skulle jag tro.

   Gilla

   • Samuel skriver:

    Tack för svar, bra med en personlig kommentar gällande detta. Volvo hade ju inte skrivit ut 50 km om det inte var möjligt att göra, den typen av falsk marknadsföring har man inte råd med. Allt beror ju på förutsättningarna.

    Precis, luftmotståndet ökar med hastigheten så det krävs mer energi att behålla samma hastighet ju snabbare du kör (jobbar som beräkningsingenjör, så jag vet hur det hänger ihop). Accelerationen torde spela roll med, men det är ett betydligt kortare förlopp som du säger. Längre förlopp (konstant hastighet med högre fart, typ landsvägskörning 70/90 km/h) kommer tömma batteriet fortare.

    Hörde med en kollega som har en V60 D6 från förserien och har kört den i några år, hans rekord på en tank diesel (42 liter) var 5980 km – det är knappt 1.5 tesked diesel per mil, rätt imponerande 🙂

    Gilla

 11. Maria skriver:

  Jag undrar hur eldelen beter sig vid köldgrader, märkt någon skillnad på drivningen?

  Gilla

 12. Christer skriver:

  Hej hur är det med värmen i kupén vintertid,är det dieseln som värmer?

  Gilla

  • Hej,

   Ursäkta att jag inte svarat tidigare. Det är lite väl diskret påminnelse man får om att det finns kommentarer att besvara…

   Om jag kör i PURE-läge (bara eldrift) eller HYBRID-läge (nästen bara eldrift) så finns ju ingen spillvärme från dieselmotorn och då är värmen eldriven den också. Den värmen är lite klen på så sätt att det tar tid att få upp tempen i kupén. Men tempen blir efter hand behaglig även om det är rejält kallt ute.

   Om jag kör i POWER-läge så är det som en vanlig diesel. Go värme snabbt.

   Å andra sidan har jag möjlighet att med en app i min smartphone starta värmen i bilen innan jag ska använda den. Då är det inte jättevarme i kupén, men rutorna är im- och isfria. Bra tillval i svenskt klimat. Men den kan man också slå igång AC:n på sommaren trots att bilen står långt bort.

   Gilla

 13. Hej. Jag har beställt en V60 D6 laddis via jobbet. Har en liten fundering gällande laddningen. Man får ju med en Schuko 220V sladd, men går det även att köpa en Mode 3 Type 2 i bägge ändar och ladda på typ IKEA eller de ställen som inte erbjuder vanlig stickpropp ? Min säljare verkade inte kännas vid att det skulle gå, men jag har sett videos från UK på Youtube där de visar en sån sladd .. dock inte inkopplad.

  Gilla

  • Tyvärr är jag inte tillräckligt kunnig för att kunna besvara din fråga. Jag har bara laddat med den kabel som följer med och då från vanliga stickproppsuttag. Vad jag kan säga är att det är rätt känsligt hur matningen är utformad. Ombord på en bilfärja (där de ju genererar sin egen 230V) gick det exempelvis inte att ladda. Inte heller om den som tillhandahåller el (som t.ex. ett hotell i Thessaloniki) gör det genom att dra fram en skarvkabel som är för lång. Elektroniken i laddkabeln känner av det spänning man matar med och är det minsta ”fel” så lyser det rött och blir ingen laddning.

   Gilla

  • plugg-in Hybrid skriver:

   Hej.
   Funkar bra med Mode 3 sladd Typ 2 ibägge ändar utan Amp inställning (bilen tar vad den får). Kommer att bli ett måste år 17 på offentliga laddplatser.

   Gilla

 14. Johnny skriver:

  Hej tack för en bra läsning, då jag är ute efter en hybrid bil och även testade en d6 hybrid i helgen, så har man ju inte blivit mindre sugen på en hybrid.
  Har 2 frågor som du kanske kan svara på inför ett kommande köp.

  Du sa att du åkte 450 mil resa och jag undrar hur mycket drog bilen då. Och hur mycket har normala Disell förbrukningen legat på dom gånger du har kört mer än 5 mil åt gången.

  Service är dom mycket dyrare än en vanlig v60 ?

  Tack för en bra artikel !

  Gilla

  • Johnny,

   På långkörning (efter att batteriet helt tömts och det bara är dieselmotorn som driver) så har den dragit i snitt 0,70 l/mil. De mätningarna har jag gjort när vi varit på bilsemester i Europa. Senast nu i somras då vi kört t.o.r. till Grekland. Det har alltså varit relativt långa sträckor på motorväg.

   När det gäller servicekostnaden så betalar jag 668 kronor per månad som är inbakat i leasingavgiften. Det täcker alla servicekostnader.

   Gilla

 15. Tomas Lagerwall skriver:

  Hej Peter

  Hur laddar du din bil i Frösunda? Vår bostadsrättförening (Ordonnansen) har vid ett årsmöte beslutat att via Vi i Frösunda ta upp frågan om laddningsstationer i Frösunda. Har det hänt något i den frågan?
  Igår tvingades jag åka till fem olika ställen för att få tag i en boendeparkeringsbiljett för september – november. Återförsäljarna t.ex. tobaksaffärer säger att kommunen betalar så dåligt att det inte lönar sig att sälja boendeparkeringsbiljetter.
  Jag anser att det borde finnas ett par försäljningsställen i Frösunda. Idag finns inte ett enda sedan även Bilia slutat sälja. Boendeparkeringsbiljetterna borde dessutom levereras 10 dagar innan månaden tar slut och inte som idag fyra dagar i förväg.
  Hälsningar
  Tomas Lagerwall

  Gilla

  • Hej Tomas,

   Ursäkta att jag inte svarat tidigare. Funktionen som skickar notifiering via mejl verkar ha slutat fungera så det var först när jag var inne i admin-gränssnittet här på bloggen som jag ser att du skrivit några rader.

   Jag laddar bilen på jobbet. D.v.s. hos Unit4 här i Frösunda. Där har vi (via fastighetsägaren) fått ordnat så att vi har några garageplatser under kontoret där det finns 10A el framdraget. Tyvärr är det inga platser som kan användas av andra än anställda i företaget. Jag har försökt ordna så att platserna kan samutnyttjas med boende i området, men det fungerar inte p.g.a. praktiska saker som försäkringsfrågor, larm- och inpasseringssystem.

   Det finns laddstolpar (1 eller 2) i norra änden av Frösunda längs boulevarden har jag sett. Staden ser över vad det finns för möjligheter att sätta upp fler stolpar och Signalisten (det kommunala bostadsbolaget) har kommit igång ganska bra: https://www.solna.se/elbil

   I övrigt tror jag att man bör försöka påverka BRF:arna att installera el på ett antal platser i de garage som man har i sina fastigheter.

   Dina synpunkter på det här med försäljningsställen för boendeparkeringsbiljetter tar jag med mig till stadshuset imorgon.

   Gilla

 16. Erik Örnberg skriver:

  Hej Peter!

  Hur funkar det med serviceintervaller på dieselmotorn? Eftersom driftstiden är avsevärt mycket lägre än en ren diesel borde rimligtvis även serviceintervallerna vara längre? Att bilbranschen har sett elbilens intågande som ett hot mot deras eftermarknad är väl ingen hemlighet. Ha det bra!

  Gillad av 1 person

 17. putte skriver:

  Trevligt litet reportage. Inspirerande eftersom jag har samma resonemang. Det enda jag saknar är lite ekonomiskt kalkyl, vilket blir ännu mer intressant om man funderar på en laddhybrid helt privat.

  Gilla

  • Hej Putte,

   Första årsmodellen av den här bilen var ju lite speciell. Den gick bara att få med D5-motorn och utrustningspaket som låg i överkant. Den blev dyr och om det inte hade varit för att jag kunde ta den som personalbil och dessutom fick supermiljöbilspremien så hade jag nog inte köpt den. Det hade helt enkelt kostat för mycket.

   Idag är läget ett annat. De modeller som säljs nu kan förses med mindre dieselmotor och mindre kostsam utrustning.

   Dessutom är det så att den privatekonomiska kalkylen beror väldigt mycket på vilken blandning man har av korta och långa körsträckor. Jag kör sällan längre än 5 mil innan bilen är tillbaka hemma vid laddplatsen. Dieselmotorn hoppar igång någon enstaka gång i månaden och medelförbrukningen av diesel ligger nära noll. Med tanke på att eldrift kostar 2 kronor mer mil och dieseldrift det 5-dubbla så…

   Peter

   Gilla

   • putte skriver:

    Hej. Hela tanken med el-bil är kittlande och det händer så mycket nu. Jag jobbpendlar den dubbla sträckan än du gör och kan mao inte köpta en ren el-bil (undantaget Tesla och bilar i den prisnivån) utan att få magsår på räckviddsnoja. Jag vill inte ha en normal el-hybrid där den fossila motorn används frekvent utan en laddhybrid där elen är enda drivkraften tills jag måste använda ‘reserven’ d.v.s. någon form av fossil motor. Just nu har jag en modern 2 år gammal milödieselbil och tanken är att den skall räcka i 8 år till innan jag byter igen så jag håller alla tummar för att utvecklingen på batteriräckvidd och laddningstid tar åtskilliga steg frammåt, något jag tror kommer att ske.Därför behövs du och övriga pionjärer som driver det här frammåt.

    /putte

    Gilla

 18. Leif skriver:

  Trevligt att läsa dina kommentarer om din bil
  Leif

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s