Man stänger inte en skola mitt i ett läsår!

Beslutet att stänga Fridhemsskolan i Hagalund redan till årsskiftet upprör. Det upprör både elever, föräldrar och oss.

Framför allt tänker vi på de barn och föräldrar som drabbas. Beslutet berör barn i förskoleklasserna och i årskurs 1 & 2 som från och med januari ska ha sina klassrum i Skytteholmsskolan. Det är nog inte det ökade avståndet som blir det jobbigaste, det är omställningen mitt i ett läsår.

Skylt skolan

För oss är skolan den viktigaste frågan. Barnens och ungdomarnas skolgång ska ge dem en bra start i livet och goda kunskaper i framför allt basämnena. Alla barn är olika och har olika förutsättningar, både mentalt och socialt. Ett liberalt motto i sammanhanget är att ”Klassresan börjar i klassrummet”. Att då rycka de elever som just påbörjat sin skolgång från en trygghet mitt i ett läsår är för oss oacceptabelt.

För oss är det fria skolvalet också viktigt. Det är en viktig princip i svenskt skolsystem som Folkpartiet försvarar. För oss blir det helt fel när man inte ger föräldrarna och barnen i Fridhemsskolan den tid de behöver för att fundera över om de verkligen vill flytta barnen just till Skytteholmsskolan – eller om de vill välja någon annan skola.

Fridhemsskolans verksamhet flyttas över till Skytteholmsskolan eftersom alltför få väljer att placera sina barn i Fridhemsskolan. Det beslutet står vi bakom eftersom det är det enda ekonomiskt försvarbara.

Men att med så kort varsel stänga en skola under pågående läsår och meddela föräldrar och elever detta mitt under höstlovet är för oss ett helt oacceptabelt sätt att hantera saken.

Marianne Damström Gereben (FP)
Peter Edholm (FP)

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna 2015-2022. Kommunalråd i oppositions sedan 2023.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Man stänger inte en skola mitt i ett läsår!

  1. Tobias skriver:

    Bra att ni påpekar det orimliga i beslutet! Nu är det dags att vi börjar satsa på skolorna i Solna. Jag kan ju bara i mina barns skola se hur moderaterna under många år bara stått och sett på. Det här drabbar mina barn idag, men självklart drabbas barnen i Fridhemsskolan mycket värre. Bra skolor nära är något de flesta vill ha, men då krävs en politisk vilja utöver budget i balans. Jag känner att ni som skriver här har den, men den saknas tyvärr hos moderaterna.

    Gilla

  2. Nils Hagberg skriver:

    Trevligt med medhåll från en Allianspolitker. Men jag håller inte med om att det fria skolvalet innebär att det är fritt fram att lägga ned alla skolor som inte når budget. Att lägga ned den sista skolan i området gör att valfriheten MINSKAR. Nu finns det inget alternativ för den som vill gå i en liten lokal skola. Istället får man åka skolskjuts till en F-9 skola 20 minuter bort – och detta i en storstadskommun!

    Gilla

    • Nej, jag tycker inte heller att det fria skolvalet ska medföra (eller medför) att det plötsligt ska vara fritt fram att lägga ner skolor hur som helst. Det är två separata frågor menar jag. I vissa lägen blir det ohållbart att behålla en skola – och det alldeles oavsett om det finns ett fritt skolval eller ej. Skolor lades ner eller slogs ihop också före skolvalsreformen.

      Du har ju rätt i att valfriheten i det lilla perspektivet (lokalt i Hagalund för dem som hade velat ha en liten skola inom gångavstånd) minskar. Att säga något annat vore ju att ljuga. Men jag menar ändå att valfriheten överlag har ökat. Det finns både kommunala och fristående skolor och skolor med olika inriktning och profil. I stället för att vara hänvisad (som mina föräldrar och jag var när jag skulle börja i skolan) till en enda skola så kan man välja inom den radie där man själv tycker att det fungerar avståndsmässigt. Baksidan av myntet är ju självklart att man måste hantera de skolor som väljs bort.

      Gilla

    • Marianne Damström Gereben skriver:

      Nils, vi skriver inte att det är fritt fram att lägga ner skolor. Men skolor som under en väldigt lång tid inte lyckats attrahera tillräckligt många elever måste man titta närmare på. Svaret är självklart inte alltid en nedläggning.
      Min äldsta dotter började på Fridhemsskolan 1995. Redan då var elevunderlaget vikande, ryktet inte det bästa. Men eftersom min övertygelse är att barn dels mår bäst av att gå i en skola i närheten av hemmet för att bygga upp ett nätverk där de bor, och dels för att jag ville att deras kamratkrets skulle se ut som befolkningen i Solna gör, så valde vi Fridhemsskolan. Samma gällde för alla mina fyra barn. Min äldsta hann också gå ut 9:an i Hagalundsskolan, som också tampades med ett oförtjänt dåligt rykte.
      För ca 10 år sedan var vi en grupp föräldrar som kämpade för att Fridhemsskolan inte skulle läggas ner (och det var inte första gången). Vi ringde runt till alla föräldrar till blivande 6-åringar för att övertala dem till att komma på Öppet Hus så att vi personligen skulle kunna berätta för dem om skolan. Redan då fick vi besked från minst hälften av dem att de tänkte välja andra skolor. Men vi lyckade få en frist och skolan så skulle få finnas kvar i några år till och försöka vända trenden.
      Det lyckades man inte med tyvärr och därför står vi här idag med det tråkiga beskedet att skolan ska läggas ner. Som vi skriver i blogginlägget så är det ett beslut vi ställt oss bakom även om det gör ont i själen. Men att göra det mitt i ett läsår är inte OK!

      Gilla

  3. TJ skriver:

    Varför goda kunskaper i just de s.k. basämnena – matematik, svenska och engelska? Ytterst få människor har nytta av matematik bortom de fyra räknesätten och de som använder det i sitt jobb klarar sig utan särskilda skolsatsningar. Dessutom kommer vi snart ha ett överskott på ingenjörer när Kina och Indien spottar ur sig ingenjörer (men väldigt få humanister, märk väl). Även om man inte köper en sådan prognos kvarstår faktumet att människor inte har nytta av all denna matematik varken i privatlivet, yrkeslivet eller det politiska livet. Statistik javisst. Logiskt tänkande javisst. Men logik lär man sig inte främst genom algebra.

    En liberal politik vore att satsa mer på bildning och kritiskt tänkande, dvs ämnen som historia och samhällskunskap. Ämnen som Fp totalt verkar ha glömt bort i sin iver att göra de svenska skolan mer lik den kinesiska.

    Gilla

  4. Marianne Damström Gereben skriver:

    Peter och jag vill göra ett förtydligande: i vårt inlägg ligger ingen kritik mot tjänstemännen, kommunal verksamhet är politiskt styrd.

    Gilla

  5. Marianne Damström Gereben skriver:

    Jag tror inte att någon egentligen vill stänga skolor, men det blir ekonomiskt oförsvarbart att driva en skola som alltför få vill gå i. Alla mina fyra barn har gått i Fridhemsskolan och vi var en grupp föräldrar som redan för 10 år sedan kämpade för att den inte skulle stängas. Vi ringde runt till alla föräldrar med 6-åringar i upptagningsområdet för att bjuda in dem och för att få en bild av varför så många väljer andra skolor. Vi lyckades då övertala Kommunstyrelsen att ge skolan en tidsfrist, men elevantalet har inte ökat sedandess, tvärtom har den fortsatt att minska.
    Det som Peter och jag tycker till om är beslutet om att stänga skolan redan till årsskiftet, och att detta meddelades föräldrarna under höstlovet. Till detta kommer också att man antagit nya 6-åringar till höstterminstarten utan att vara tydliga med att barnen förmodligen måste byta skola vid årsskiftet.

    Gilla

  6. Huvudsta skriver:

    Bra skrivet. Men vilka vill då stänga skolan?

    Gilla

    • Det finns som jag ser det två svar på den frågan:

      1) Alliansens politiker. Jag är en av dem och jag menar att det är rätt att slå ihop Fridhemsskolan med Skytteholmsskolan.

      2) Vi har fritt skolval i Sverige. (Det tycker jag f.ö. är bra,) Det innebär att föräldrar och elever själva väljer skola att gå i. Många föräldrar som genom åren KUNDE ha valt Fridhemsskolan har i stället valt andra skolor.

      Man kan säga att det är detta mönster (att INTE välja Fridhemsskolan) som nu, till slut, lett till att skolan måste läggas ner.

      Det Marianne och jag reagerar emot är SÄTTET på vilket man nu pang-bom meddelar att skolan stänger om bara ett par månader.

      Gilla

Lämna en kommentar