Säkerställ tillgången på fordonsgas i Solna!

I Solna har vi två tankställen för den som vill tanka sin bil med fordonsgas. Ett vid Haga Norra och ett i Vreten. Det är bra och vi har fler stationer än många andra städer har. Exempelvis har Uppsala 1, Sundsvall 1 och Västerås 2 stationer. Ändå har köerna periodvis varit långa vid pumparna här i Solna och antalet gasfordon ökar stadigt.

Källa: SCB

Idag finns det över 30.000 gasfordon i Sverige (endast personbilar räknade) och ökningen från 2009 till 2010 var nästan 40%. Därför är det välkommet att Aga och Tanka nu i dagarna vid Haga Norra bygger ut kapaciteten med ytterligare två pumpar.

Men – det är också viktigt att den som köper en gasbil vet att man inte bara idag och också de närmaste åren framöver kan tanka sin bil med gas utan att behöva åka långa omvägar. Jag vill därför att Solna stad etablerar en policy som, så långt det är rimligt, säkerställer att vi också framöver kan tanka fordonsgas i Solna.

Vad har kommunen med detta att göra? Jo, det är kommunen som beslutar om hur man ska använda den eftertraktade mark som vi har inom stadens gränser. Drivmedelsstationerna konkurrerar med annan markanvändning och Solna lider av kronisk utrymmesbrist som gör det svårt att hitta plats för en sådan här anläggning med de säkerhetsavstånd som gäller.

Det är också kommunen som fattar beslut om de bygglov som behövs i sammanhanget. När det är brist på utrymme så finns möjligheten att man ställer gastanken på högkant varvid man får ett ”torn” som är uppemot 10 meter högt. Då gäller det att stadens tjänstemän och politiker inte drabbas av det NIMBY-tänkande (Not In My BackYard) som tyvärr är alltför vanligt utan att man faktiskt beviljar bygglov.

Om man inte har en helhetssyn i de här väldigt praktiska frågorna är det lätt att ambitionerna om ökad användning av fordonsgas förblir just ambitioner. Det vore ju synd, när nu Solna sedan något år tillbaka samlar in matavfall inte bara från restauranger och skolor utan också från hushållen för att tillverka … ja, just det – fordonsgas!

Bloggat om matavfall som blir till fordonsgas: av Peter Edholm 1 av Peter Edholm 2 av Anders Ekegren

Peter Edholm (FP)
Ledamot i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna 2015-2022. Kommunalråd i oppositions sedan 2023.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Säkerställ tillgången på fordonsgas i Solna!

  1. Pingback: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

  2. Solnabo skriver:

    Av den mat som slängs är ca hälften fullt ätbar. Samlas matavfallet in så är mao en stor del livsmedel! att göra biogas av mat är från miljösynpunkt vansinne och det behövs insatser för att minska mängden matavfall. Givetvis ska vi slänga dålig mat och bananskal m.m. som verkligen är avfall och så långt som möjligt ta tillvara både energin och näringsämnen. Genom att röta biologiskt avfall kan energin tillvaratas som biogas och rötresten användas som gödsel. Då är också alternativet bättre än att förbränna med energiåtervinning. Tyvärr är det bara en mindre del av rötrest/avloppsslam som verkligen kommer till användning i jordbruket. Så länge det inte är fallet är biogasproduktion miljömässigt jämbördigt med förbränning (med energiåtervinning). Att till varje pris göra fordonsgas av matavfall är mest politiska floskler som inte har stöd i sakliga faktabedömningar.

    Gilla

  3. Solnabo skriver:

    Menar du på fullt allvar att det bästa vi kan göra med maten är att göra fordonsgas av den. Sanningen är att vi inte får tillbaka mer än 10% av den miljöpåverkan som maten orsakat på sin väg från jord till bord. Rena slöseriet mao att slänga den, mat ska hamna i magen och inte i soppåsen, där finns det mycket att göra och hämta hem. Biogas ska göras av sådant avfall som inte går att nyttja på annat sätt och mängden fordon som drivs med biogas ska själklart anpassas efter hur mycket biogas som kan produceras med miljöanpassade randvillkor.
    http://www.mindrematsvinn.nu

    Gilla

    • Hej Solnabo och tack för din kommentar!

      Nej, det menar jag inte och det har jag väl inte heller påstått.

      Det jag däremot menar är att den mat som slängs bör samlas in och användas för tillverkning av biogas. Det är bättre än att den slängs i en vanlig soppåse som går till förbränning.

      Jag håller naturligtvis med dig om att det allra bästa är om matsvinnet kan minskas. Men jag kan inte tänka mig att vi kommer ner till noll och det matavfall jag talar om är alltså det som (tyvärr) under alla omständigheter uppstår.

      Peter

      Gilla

  4. Göran Annerhall skriver:

    Bra Peter,
    Vi behöver politiker som gör skillnad, man kan inte bara nöta samma spår alltid utan man måste kunna tänka nytt.
    Ett ytterligare sätt att snabbt få in ökade volymer av substrat för tillverkning av fordonsgas är att komplettera insamling via kärl (en 100-årig tradition och inget nytt under solen) med insamling med matavfallskvarnar.
    Om man nu stannar upp ett tag och inte låter tankar och idéer flöda vidare och nöjer sig med frågeställningen: insamling av matavfall.
    Hur får man människor av kött och blod att bättre bidra med sitt matavfall som de annars så slentrianmässigt lägger i den gamla vanliga soppåsen. Ja hur gör man ?
    Ställer dit ett kärl till ?
    Varför nöja sig med ett, man kunde kanske ställa dit 20 olika lådor som folk kunde lägga prylar i som man sedan hämtar med lastbil.
    Man kunde även lägga toalettavfall i nån låda för att avlasta avloppssystemen ?
    Låter kanske som ett skämt men jag menar faktiskt allvar, de är ju via toalettstolarna vi får in en mängd olämpliga artiklar till våra gemensamma reningsverk sedan 60 år tillbaka i tiden.
    Ponera att vi nu har ett stort antal sopbilar ute och snurrar på våra gator (förhoppningsvis går de på Fordonsgas) och i våra bostadsområden som hämtar upp alla dessa olika påsar och kärl och säckar och all vad det nu kan vara.
    Då ställer vi oss frågan, kan man transportera runt andra saker ?
    Ja ta till exempel all elektricitet som vi använder i våra hem.
    För att kunna använda elen behöver den ”transporteras” till våra hem via elkablar.
    Här skulle vi i stället kunna installera batterier i alla hus och lägenheter som försedde människornas bostäder med elektricitet.
    Alla dessa batterier då ?
    Hur skulle de laddas ?
    Vi har ju alla dessa fordon som kör runt soppåsar.
    Nu börjar nog alla förstå det geniala.
    Sopbilarna döper man om till ”Energitransporter” då dessa transporterar substrat för fordonsgas åt ena hållet och ackumulerad el åt det andra hållet.
    På detta sätt höjer man rimligtvis statusen på de som kör sopbil.
    Vad vinner vi på detta ?
    Framförallt avlastar vi ytterligare våra avloppsledningar men även våra hårt belastade system för transport av elektricitet.

    Bra Peter, fler gasbilar och mer insamling av matavfall !

    Gilla

    • Tack Göran för dina tankar!

      Det är viktiga saker du tar upp. Vi behöver vara fantasifulla för att samla in mer av organiskt material som annars bara skulle eldas upp eller – ännu värre – bara bli liggande utan att några nyttigheter tas till vara. Det behövs förändringar i beteenden, teknik och attityder.

      Men det där med batteridrift i lägenheter – har du någon referens till något skrivet om det? Det låter i mina öron som ett sämre alternativ än att distribuera elen via nuvarande elnät.

      Gilla

Lämna en kommentar